Tuesday, October 20, 2009

Mati Lampu lagi...



Black-out a.k.a mati lampu lagi!

10 SEBAB kenapa walikota Makassar MENGGALAKKAN proses mati lampu tiga kali sehari, 2-3 jam setiap sesi :



10 - Supaya orang main facebook gune handphone instead of computer. Semakin kayalah operator telekomunikasi Indonesia!!!



9 - Supaya kita dapat merasakan kegembiraan saat berbuka puasa listrik dan air... (dengan kata lain supaya kita lebih bersyukur).



8 - Dari survey yang tak boleh dipercayai, dipercayai orang Makassar tak cukup tidur. Jadi dengan mati lampu, mereka takleh buat keje lain selain tidur.



7 - Dari survey lain lagi, didapati orang Makassar terlalu keras bekerja. Produktivitas dan hasil ekonomi Makassar dah melimpah ruah sampai pemerintah Makassar semua buncit-buncit belaka, jadi mereka rasa cukup-cukupla tu... Jadi mati lampu tu supaya semua yang kuat bekerja boleh berehat~

6 - Fakta: Alat listrik yang sering terpapar dengan mati lampu akan lebih cepat ajalnya. Akhir-akhir ini kedai barang2 listrik banyak yang mengalami kerugian dan perniagaan mereka hampir-hampir bankrupt. Jadi para pemerintah Makassar yang prihatin cuba meningkatkan pendapatan mereka dengan merosakkan alat-alat listrik penduduk Makassar.



5 - Supaya kita dapat mengimbau kembali kehidupan orang dolu-dolu yang hanya bersinarkan lampu minyak tanah dan lilin.



4 - Supaya lorong-lorong gelap bertambah gelap. (khas untuk PSK, perampok, pencuri, dan yang seangkatan dengannya).



3 - Supaya generasi masa depan Makassar semua kelihatan educated sebab muda2 dah kena membaca dan buat keje dalam gelap, jadi sume end-up pakai spek (selain nak memajukan industri ophtalmology dan optical di Makassar).


2 - Supaya pemerintah Makassar boleh kutip bil listrik dan bil air yang sama mahal walaupun PLN jimat 6 jam++ dan air hanya ada waktu Subuh dan Maghrib!



1 - Supaya Trans Studio menjadi lebih terang benderang dan lebih ramai orang nak datang. Lagipun orang Makassar tak boleh hidup tanpa Trans Studio. Biarlah takde listrik dan air, asalkan ada Trans Studio, kami sanggup berkorban!


Cynical never gets better than this...


-IMAN NAILAH 2009-

4 comments:

Badrul Aini Sha'ari said...

salam perjuangan...

wah, top 10 list yang menarik...

erm, tumpang tanye...PSK 2 ape?

Trans Studio 2 ape pulak?

emann said...

@ bad: PSK tu ala2 GRO di msia...
Trans Studio tu adalah sebuah theme park yg baru dibuka dkt Tg, Bunga dekat losari sane... ala2 disneyland la, ingatkan menambahkan pendapatan kota, rupenya menyusahkan lg adela... T.T
doakan kami ye...

musha said...

u wrote this? nice..

sarcasm is best let out.

emann said...

@kak musha: tulis ni tym tgh membara lagi...tu yg sarcasm gile...
skrg dh reda2 sket...ade rada2 pasrah... sebab, ape yg kite dh blaja selama duk kat makassar ni: u cant always change something...especially when u dont like it...hmmm